DIALOG SOCIAL

Schimb transnational de bune practici si expertiza in vederea mentinerii si dezvoltarii parteneriatelor 22 - 26 Mai 2012 Bruxelles

     In perioada 22 - 26 Mai 2012 o delegatie a Federatiei Sindicatelor Libere din Industria Lemnului (FSLIL), din care au facut parte reprezentanti ai partenerilor sociali, selectati din Grupul tinta al proiectului: POSDRU/93/3.3/S/50253 "Dezvoltarea si consolidarea initiativelor comune ale partenerilor sociali din industria lemnului" a efectuat o vizita de bune practici pe tema dialogului social, la Bruxelles.

      Actiunea a fost organizata in parteneriat cu European Federation of Building and Woodworkers (EFBWW), partener in proiectul ID 50253, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 Investeste in oameni!

      Schimbul de bune practici este al doilea dintr-o serie de 3 evenimente planificate in cadrul proiectului si are drept scop identificarea celor mai bune practici si metode de actiune pentru cresterea nivelului de implicare a partenerilor sociali in cadrul dialogului social. La schimbul de bune practici au participat si experti din cadrul proiectului.

      In cadrul programului, delegatia romana s-a intalnit la sediul EFBWW cu reprezentanti din conducere: Sam Hagglund - secretar general, William Van der Straeten - secretar cu probleme de lemn si industria mobilei, Verner Buelen - secretar sectorul constructii si Rolf Gehring - secretar pentru probleme de sanatate si securitate in munca. In cadrul programului, delegatiei romane i-au fost prezentate expuneri privind organizarea dialogului social la nivelul Comisiei Europene, prezentand exemple concrete de organizare a dialogului social.

      Pentru o cunoastere mai buna a modului in care se desfasoara dialogul social la nivelul partenerilor sociali din sectorul constructii, d-l Verner Buelen - secretar al EFBWW a invitat delegatia romana la sedinta prea?titoare a plenului dialogului social din sectorul constructii.

      La aceasta sedinta au participat reprezentanti ai federatiilor sindicatelor din constructii din Belgia, Danemarca, Polonia, Finlanda, Italia, Marea Britanie si altele.

      Delegatia romana a avut prilejul sa cunoasca lista problemelor de pe Agenda de lucru si preocuparile EFBWW de a sustine interesele constructorilor din tarile Uniunii Europene.

      In ziua a doua delegatia romana a participat la sedinta pregatitoare a plenului sedintei de dialog social din silvicultura si prelucrarea primara a lemnului. Cu aceasta ocazie William Van der Straeten si Rolf Gehring au prezentat succint cum este organizat dialogul social la nivelul acestui sector de activitate.

      Pe parcursul dezbaterilor au fost puse intrebari si de o parte si de alta a participantilor. La sedinta au participat reprezentanti ai federatiilor sindicatelor din industria lemnului din 9 tari (Belgia, Germania, Danemarca, Finlanda, Marea Britanie, Italia, Olanda, Romania si Suedia).

      Modul in care s-au desfasurat lucrarile, dar mai ales problematica agendei de lucru a fost de mare interes pentru delegatia romana.

      In ziua a treia delegatia romana a participat la sedinta pregatitoare si a plenului sdeintei de dialog social la nivelul sectorului industriei mobilei. Sedintele au avut loc in sala de conferinte a Comisiei Europene, iar la plenul acesteia au participat reprezentantii federatiilor sindicale si patronale din industria mobilei, afiliate la EFBWW si Uniunea Europeana a Patronatelor din industria mobilei (UEA) si ai Comisiei de dialog social a Consiliului Europei.

      Dezbaterile de pe agenda de lucru au fost de mare interes intrucat unele dintre probleme au trebuit sa fie adjudecate prin negocieri, consemnate prin incheierea unor declaratii de principii sau acorduri.

      Concluzia participantilor din delegatia romana, la aceste negocieri desfasurate in cadrul schimbului de bune practici, a fost aceea ca atata timp cat preocuparile partilor participante la dialogul social reflecta interesele comune ale partenerilor sociali implicati, prin compromisuri reciproce, se poate ajunge la obiectivul major al dialogului social "pacea sociala".

      Reprezentantii federatiilor sindicale si patronale, cat si ai Comisiei Europene au apreciat initiativa EFBWW si FSLIL de a oferi prilejul delegatiei romane sa realizeze acest schimb de bune practici, prin participarea directa la sedintele pregatitoare si plenul sedintelor de dialog social la nivel european.

      Pentru informatii suplimentare privind desfasurarea schimbului de bune practici la nivel european, cat si a continutului proiectului, contactati FSLIL la telefon fix: 021.316.88.72; 021.316.88.37; fax: 021.312.89.64, e-mail : fslil@yahoo.com.