Schimbul transnaţional de experiență și diseminare de bune practici în orientare şi consiliere profesională, calificare/recalificare a angajaţilor din industria lemnului


     Federaţia Sindicatelor Libere din Industria Lemnului (FSLIL) a organizat o vizită de bune practici la care au participat specialişti în domeniul consilierii şi recalificării profesionale, în perioada 04-08 Noiembrie 2012, la Milano – Italia.
     Acţiunea a făcut parte din proiectul “Programe de orientare şi consiliere profesională şi cursuri de calificare pentru angajaţii din industria lemnului”.

     Proiectul este implementat de Federaţia Sindicatelor Libere din Industria Lemnului (FSLIL), în calitate de partener principal şi beneficiar, în parteneriat cu European Federation of Building and Wood Workers (EFBWW), Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) şi Comitetul Sectorial Silvicultură, Exploatarea şi Prelucrarea Lemnului, Industria Mobilei (CSSEPLIM) şi este cofinanţat de Fondul Social European (FSE) în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investeşte în oameni”, cod contract POSDRU/80/2.3/S/46322.

     La schimbul de experienţă au participat specialişti UE din domeniul industriei lemnului din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Industria Lemnului (FSLIL), Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Comitetului Sectorial Silvicultură, Exploatarea şi Prelucrarea Lemnului, Industria Mobilei (CSSEPLIM), Asociației Forestierilor din România (ASFOR) şi European Federation of Building and Wood Workers (EFBWW).

     În această perioadă delegaţia română a făcut o vizită la sediul Camerei de Muncă Metropolitană din Milano – CGIL – Confederaţie Sindicală care reprezintă interesele salariaţilor din domeniile construcţii şi lemn, dupa care s-a întâlnit cu specialişti ai centrului de pregătire profesională ESEM din sectorul de construcţii şi lemn din Regiunea Milano – Lodi, Monza şi Brianza, Societatea Comercială CASSINA, axată pe fabricarea de mobilier tapiţat, canapele, fotolii şi mic mobilier – scaune, din Regiunea Milano şi Societatea Comercială Lema, localitatea Como, profilată pe producţie de mobilier birou, biblioteci de toate mărimile.

     Ultima zi a vizitei delegaţiei române a prilejuit o dezbatere cu reprezentanţii CGIL Lombardia, respectiv d-l Fabio Ghelfi – responsabil al Departamentului Internaţional Politici Europene CGIL Lombardia, d-l Alberto Anghileri – inspector proiecte de dezvoltare CGIL Lombardia şi d-l Umberto Bettarini – consilier CGIL Lombardia.

     Din partea delegaţiei române, Dan Anghel – coordonator programe cursuri calificare/recalificare în cadrul proiectului ID 46322 şi vicepreşedinte FSLIL, a prezentat modul de organizare a federaţiei din industria lemnului şi obiectivele proiectului, rolul şi responsabilităţile în proiect ale partenerilor. În continuare a menţionat că în cadrul proiectului 1050 de angajați au participat la programul de orientare și consiliere profesională din care au fost selectați 444 de angajaţi din industria lemnului care au fost calificați/recalificați pentru meseriile de operatori la recoltarea şi toaletarea arborilor forestieri, operatori la colectatul şi manipulatul lemnului, operatori la maşini unelte cu comandă numerică, tâmplar universal şi tapiţeri.

   În cuvântul său reprezentantul CGIL, d-l Fabio Ghelfi, a descris pe larg cum este organizată CGIL Lombardia, relaţiile cu alte confederaţii din Italia, servicii sociale asigurate muncitorilor şi familiilor lor.
     De asemeni ceilalţi vorbitori italieni au fost deosebit de interesaţi de continuarea schimburilor de bune practici pe tema consilierii, orientării şi calificării profesionale, propunând o vizită în România.

   Pe parcursul desfășurării acestui schimb de experiență, delegaţia României şi-a îmbunătăţit nivelul de cunoştinţe, folosindu-le la perfecţionarea metodelor de consiliere, orientare şi calificare profesională a lucrătorilor din industria lemnului.

   Pentru informații suplimentare privind proiectul, contactați pe: Bădica Vasile – Manager Proiect, Federația Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, Str. Calea Griviței nr. 21, sector 1, București, telefon 021/3168872, fax: 021/3128964, e-mail: fslil@yahoo.com

   Pentru mai multe informații despre programul de finanțare POSDRU 2007-2013, accesați: www.fseromania.ro

   

       
       
       
       

Descarcă comunicatul de presă